Przepis na pączki


Cześć Wszystkim;*
dziś mam dla Was całkowicie niekosmetyczny post. Tym razem mam dla Was kolejny przepis na coś pysznego tym razem na pączki. Pączki przyrządzone z tym przepisem wychodzą smaczne i na dodatek całkiem przyjemnie wyglądają. Zapraszam;*

Składniki:
-1 kg mąki
-10 dag drożdży (cała kostka)
-olej do smażenia
-4 jaja
-2 szklanki mleka
-10 dag margaryny (1/2 kostki)
-cukier waniliowy
-aromat pomarańczowy
-1 łyżeczka rumu
-cukier puder
-wiórki kokosowe
-kandyzowana skórka pomarańczy
-marmolada 
-pół szklanki cukru
(z tych składników wychodzi ok.43 pączki, tak więc jest to duża porcja)

 
Przygotowanie:
1.W innej misce niż w tej w której ostatecznie będziemy wyrabiać ciasto,kruszymy drożdże dodajemy do nich 2 łyżki cukru, czekamy aż się rozpuszczą, nastepnie dodajemy 1 szkalnkę ciepłego mleka. Mleko nie może być ani zimne ani gorące. i Wszystko razem mieszamy n koniec dodajemy 2 łyzki mąki i odstawiamy nasze drożdże w ciepłe miejsce na 15 minut. Drożdże dwukrotnie zwiększa swoją objętość.
 

2.Następnie w drugiej misce dodajemy suche składniki.Wsypujemy mąkę napowietrzając ją, zostawiając odrobinę by później posypać ciasto. Dodajemy cukier,cukier waniliowy,pół aromatu pomarańczowego.


3.Po wymieszaniu suchych składników dodajemy ciepłe mleko,rozpuszczoną margarynę nie może być gorąca i wyrośnięte drożdże. Wszystko mieszamy na koniec dodajemy rum, by ciasto nie piło tyle tłuszczu.


4.Wyrabiamy ciasto a następnie odstawiamy je na godzinę w ciepłe miejsce pod przykryciem.
5.Gdy ciasto już odpowiednio wyroście bierzemy pewną jego część rozwałkowujemy na desce, a nastepnie za pomoca szklanki wycinamy koła.


5.Na jedno koło nakładamy 1 łyżeczkę marmolady, następnie przykładamy 2 koło lepimy delikatnie boki tak jak pierogom a następnie dociskamy wszystko szklanką i wyrównujemy krawędzie rękoma.  Dzięki czemu nasze pączki będą kształtne.


6.Gotowe pączki odstawiamy na blaszce posypanej mąką na ok.15 min aby jeszcze wyrosły.


7.Pączki smażymy w płaskim ale szerokim garku na gorącym oleju przez około 1 minutę. Aż do zarumienienia z obu stron. Następnie wykładamy je do miski wyłożonej papierowymi ręcznikami.

8.Czekamy 15 minut aż pączki ostygną i polewamy je lukrem (ja lukrowałam lukrem królewskim), dodajemy wiórki kokosowe i kandyzowana skórkę pomarańczy.

Mam nadzieję że przepis Wam się spodobał. Życzę smacznego !




Komentarze

Prześlij komentarz

Z chęcią wysłucham Waszej opini. Każdy komentarz jest mile widziany , no i oczywiście odwiedzam blogerki ,które pozostawią po sobie komentarz;)

Popularne posty