Nasionka CHIA - Dlaczego warto je jeść?
Cześć;*
dziś opowiem i przedstawie tym którzy jeszcze o nich nie słyszeli maleńkie nasionka o wielkiej mocy- nasionka Chia, które od dłuższego czasu robią furrorę w świecie sportowców, blogerów i osób starających się jeść zdrowo. Zapraszam :)
Pochodzenie:
Szałwia hiszpańska potocznie zwana nasionami chia rośnie w Meksyku i Gwatemalii.
Nasiona Chia to:
-Źródło kwasów tłuszczowych Omega -3 i Omega-6 blisko 60%
-Źródło witamin B i E
-Źródło przeciwutleniaczy
-Zawiera cenne minerały tj:wapń, selen, żelazo, magnez, fosfor, cynk, niacynę.
-Posiada łatwo przyswajalne białko.
-w 25% nasiona zawieraja błonnik.
Właściwości:
1. Obniżaja poziom cholesterolu.
2.Spowalniają wchłanianie cukrów i przenoszenie go w krwi.
3.Wzmacniaja układ immunologiczny.
4. Przyspieszają trawienie pokarmów.
5Wspomagaja nawilżenie organizmu, ponieważ zatrzymują 10 krotność swojej wagi.
Nasionka Chia absorbują 1:10 wody w porównaniu do swojej wagi.
Zastosowanie w kuchni:
-dodatek do koktajli ,jogurtów, soków
-zagęszczacz do sosów i zup
-jako dodatek do wypiekania pieczywa
-pudding
Ja najczęściej swoje nasiona spożywam w formie puddingu. Do szklanki wsypuję dużą stołową łyżkę nasion i zalewam mlekiem do połowy szklanki. Następnie dobrze mieszkam aby nasionka się nie skleiły i wstawiam na noc do lodówki aby nasionka dobrze narosły. Czasem dodaje odrobinę miodu na poprawę smaku.
Ja swoje nasionka kupuję w Zielarskim w moim mieście. Ceny na pewno są tam lepsze niż w Rossmannie i są całkiem zbliżone do cen z internetu.
5Wspomagaja nawilżenie organizmu, ponieważ zatrzymują 10 krotność swojej wagi.
Nasionka Chia absorbują 1:10 wody w porównaniu do swojej wagi.
Porcja 15 g nasion Chia zawiera:
• 107 mg wapnia
• 160 mg fosforu
• 2,4 mg żelaza
• 105 mg potasu
• 59 mg magnezu
• 0,5 mg cynku
• 160 mg fosforu
• 2,4 mg żelaza
• 105 mg potasu
• 59 mg magnezu
• 0,5 mg cynku
Zastosowanie w kuchni:
-dodatek do koktajli ,jogurtów, soków
-zagęszczacz do sosów i zup
-jako dodatek do wypiekania pieczywa
-pudding
Ja najczęściej swoje nasiona spożywam w formie puddingu. Do szklanki wsypuję dużą stołową łyżkę nasion i zalewam mlekiem do połowy szklanki. Następnie dobrze mieszkam aby nasionka się nie skleiły i wstawiam na noc do lodówki aby nasionka dobrze narosły. Czasem dodaje odrobinę miodu na poprawę smaku.
Ja swoje nasionka kupuję w Zielarskim w moim mieście. Ceny na pewno są tam lepsze niż w Rossmannie i są całkiem zbliżone do cen z internetu.
Mam nadzieję zo co nie co przybliżyłam Wam temat nasion Chia, o których ostatnio jest bardzo głośno. Jeśli też je spożywacie i macie fajne pomysły na ich przyrządzenia to dajcie znać. Chętnie spróbuje je w jakieś innnej formie niż dotychczas :)
Znam te nasionka, ale jeszcze ich do diety nie wprowadziłam.
OdpowiedzUsuń