Przepis na Ciasto Marchewkowe

 

Dzień Dobry Kochani ; *!
dziś mam dla Was wielokrotnie sprawdzony przepis na przepyszne ciasto marchewkowe. Ciasto jest łatwe i szybkie do zrobienia, jest słodkie i dosłownie rozpływa się w ustach. Jest to jedne z moich ulubionych ciast. Idealne na zbliżający się wielkimi krokami okres śiąteczny. Zapraszam :)



Składniki:
-kostka margaryny
-2 szklanki mąki
-2 szklanki cukru
- 1 kg marchwi
-4 jajka
-proszek do pieczenia (2/3 łyżeczki)
-cynamon
-goździki
-cukier waniliowy
-gałka muszkatołowa
-cukier puder

Przygotowanie:
1.Łączymy wszystkie suche składniki ze sobą.Mąkę, cukier i przyprawy.
 
2.Następnie dodajemy jajka i wszystko dokładnie mieszamy.
 
 3.Następnie obieramy i trzemy marchewkę na najmniejszych oczkach, gdy marchew nie zbyt dużo soku to dodajemy całość w przypadku gdy soku jest bardzo dużo odsączamy go by ciasto nie było zbyt płynne.
  
4. Następnie wylewamy ciasto na wcześniej natłuszczoną blachę.
 5.Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni, na termoobiegu, przez 45-55 minut.
  Polewa:
Cukier puder przesiewamy przez sitko dodajemy odrobinę wody lub białka z jajek, cały czas mieszając do powstania jednolitej masy. Na wystudzone ciasto wylewamy polewę.


Upieczone ciasto jest miękkie,puszyste, wilgotne. Jest dosyć słodkie, czuć w nim przyprawy. Marchewki jeśli ktoś nie próbował nie czuć w ogóle. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, można powiedzieć że nie da się go zepsuć. Jak najbardziej polecam zrobić.



Komentarze

  1. Wygląda pysznie ! Ja swoje robię bardzo podobnie ;) tyle ze spód jest z kakaowych herbatników a do przepisu zamiast jajek dorzucam kleik z siemienia lnianego :) dobrze komponuje się też z dodatkiem dyni masłowej:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Z chęcią wysłucham Waszej opini. Każdy komentarz jest mile widziany , no i oczywiście odwiedzam blogerki ,które pozostawią po sobie komentarz;)

Popularne posty